Wel of niet kiezen voor een nieuwbouwwoning?

Wel of niet kiezen voor een nieuwbouwwoning?

Joris van der Windt is NVM makelaar bij 3Dmakelaars en heeft een nieuwbouwwoning gekocht in de Vogelbuurt in Vlaardingen waar hij met zijn gezin woont: “Voor ons voelt het als een logische vervolgstap. We hadden de voorkeur voor nieuwbouw en kennen familie en vrienden die in de nieuwe wijk wonen. Dat was de eerste fase en recent zijn de nieuwbouwwoningen opgeleverd waar wij nu wonen. Dit is de ideale woning waar onze kinderen kunnen opgroeien. Hoewel de omgeving nog wat kaal oogt, komen er snel nieuwe woningen bij en uiteindelijk ontstaat er weer een volledige woonwijk.”


Inrichten naar eigen smaak

Wat misschien wel het grootste voordeel van een nieuwbouwwoning is: u kunt de woning helemaal zelf inrichten. Na de inschrijving en definitieve toewijzing is het vooral de mogelijkheden bespreken en keuzes maken voor de inrichting en afwerking van de woning. Joris: “Ik ben dan wel makelaar, maar als er zoveel keuzes zijn, dan is het toch anders en haal ik er niet per se een voordeel uit. Kopen doet u vanaf een bouwtekening en enkele impressies. Daarna komen de eerste vragen: waar wilt u de elektrapunten hebben? Welke keukenkastjes, deuren en hoe mag de badkamer eruit zien? Alle details bepaalt u zelf. Kies slim en denk na over de lange termijn.”
 
Top 3 voordelen nieuwbouwwoning
  1. Personaliseren van de woning op basis van maatwerk
  2. Standaard duurzame energieopwekking
  3. Geen kosten voor de overdracht (kosten koper)
 
Top 3 nadelen nieuwbouwwoning
  1. Na de inschrijving volgt vaak nog een lange wachttijd
  2. De omgeving van een nieuwbouwproject is nog in ontwikkeling
  3. Koopbeslissing maken op basis van een bouwtekening


Bestaande bouw als alternatief

Hoewel er momenteel in zowel bestaande bouw en nieuwbouw een tekort is aan beschikbare woningen, is de bestaande bouw altijd een alternatief op een nieuwbouwproject. De woningen komen vaak weer sneller op de markt. En wanneer een nieuwbouwwoning tussen de vijf en tien jaar oud, is het in principe alsnog een nieuwe woning in vergelijking met andere woningen. Alleen woont u dan wel in een woning op basis van de voorkeuren van de vorige eigenaar. U dient dan wellicht meer te doen aan de woning om het helemaal naar uw zin te maken. Zet daarom uw woonwensen goed op een rij om te bepalen naar welk type woning uw voorkeur uit gaat. Uiteraard adviseren en beantwoorden wij uw vragen bij 3Dmakelaars graag over het aankopen van een woning.
Dit is de ideale woning waar onze kinderen kunnen opgroeien.